NASZE PRODUKTY
Susz konopny to nic innego jak wysuszone zielone części konopi siewnych (cannabis sativa), w tym kwiatostany i liście. W zależności od odmiany konopi, sposobu i miejsca uprawy, czy agrotechniki, różne rodzaje suszu będą się nieco różnić właściwościami oraz przeznaczeniem.
>> dowiedz się więcej i sprawdź naszą ofertę
Kluczową kwestią tłoczenia oleju z nasion konopi jest temperatura. Im niższa, tym lepsza jakość oleju, ponieważ więcej wartościowych składników odżywczych zostaje w finalnym produkcie. Ale niższa temperatura to również krótszy okres trwałości i wyższa cena. Powszechnie uważa się, że graniczna temperatura tłoczenia to 40 stopni Celsjusza. U nas olej konopny tłoczony jest zawsze poniżej tej granicy, a podczas tłoczenia niektórych partii udaje nam się osiągnąć temperaturę nawet 24 stopni.
Nasz olej zachowuje swoją przydatność do spożycia przez 5 miesięcy od wytłoczenia, ale – jak każdy olej tłoczony na zimno – najbardziej wartościowy jest świeżo wytłoczony.
>> dowiedz się więcej i sprawdź naszą ofertę
Niełuskane nasiona mają szerokie zastosowanie kulinarne. Najlepiej smakują w postaci uprażonej i zmielonej – jako wysokobiałkowy dodatek do potraw. Można z nich też wytwarzać mleko konopne.
Ponadto z nasion konopi wytwarza się olej konopny, zaś z makuchu po tłoczeniu oleju powstaje mąka konopna, którą planujemy wkrótce włączyć także do naszej oferty.
>> dowiedz się więcej i sprawdź naszą ofertę



