Nasiona konopi
Nasiona konopi zawierają zdrowe tłuszcze, proteiny, błonnik, witaminy i antyoksydanty. Cenione są głównie za wysoką zawartość białka, które stanowi aż 37% i jest łatwiej przyswajalne przez ludzki organizm niż np. białko roślin strączkowych. Z powodzeniem może zastąpić białko zwierzęce w wegańskiej diecie.
Niełuskane nasiona mają szerokie zastosowanie kulinarne. Charakteryzują się bardzo ciekawym, nieco orzechowym smakiem (jednak nie każdy zostaje od razu ich fanem). Choć można je jeść bez żadnej obróbki, to dobrze smakują też w postaci uprażonej – jako wysokobiałkowy dodatek do potraw. Można je dodawać do domowego chleba, owsianki i sałatek, a także wytwarzać z nich wegańskie „mleko”. Ponadto z nasion konopi wytwarza się olej konopny. Jeśli posiadasz swoją prasę do tłoczenia, to nasze nasiona będą pewnym surowcem do pozyskania świeżego oleju. Z nasion konopi powstaje także mąka konopna, którą planujemy wkrótce włączyć do naszej oferty.
Chwilowo nie posiadamy nasion w sprzedaży. Pojawią się po najbliższych żniwach we wrześniu 2023. Jeśli chciałbyś zamówić nasiona napisz na michal@hempfarmer.pl